γιατί πάντα μασ φταίνε οι “άλλοι”;

Στον καθένα κάποιος ή κάτι φταίει για τις τωρινές συνθήκες της ζωής του: η μάνα, ο πατέρας, τα παιδικά χρόνια, η ατυχία, το κάρμα, η κρίση …. Απευθυνόμαστε στον άλλο για ότι συμβαίνει στη ζωή μας σήμερα. Πετάμε εκεί τις ευθύνες για τα ανεκπλήρωτα όνειρα, για τις επιθυμίες που έχουμε αλλά δεν ζήσαμε, για τις στεναχώριες μας, για τα προβλήματα μας.

Ο άλλος ή οι άλλοι έχουν αναλάβει το ρόλο του ‘κακού’ στη ζωή: τι θα συνέβαινε όμως αν δεν ήταν τόσο κακός ο προϊστάμενος, ο συνάδελφος, η θεία, η πεθερά, ο σύντροφος, το κράτος, τα οικονομικά; Φανταζόμαστε πως η ζωή μας τότε θα ήταν υπέροχη! Κανένα πρόβλημα, τότε όλα θα κυλούσαν τουλάχιστον καλύτερα! Αμφιβάλλω!

Θα πεις τώρα ότι υπάρχουν καταστάσεις που ζούμε και δεν τις έχουμε επιλέξει. Υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν σε κακό περιβάλλον και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό. Όπως και να ‘χει ευτυχώς στο δικό μας περιβάλλον, δίνονται ευκαιρίες και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιος για να ρίξεις το φταίξιμο, για τις κακές επιλογές.

Αν έχεις χάσει όλα σου τα λεφτά, φταίνε οι επιλογές που έκανες. Αν δεν είσαι ικανοποιημένος από την σχέση σου, έχεις πάντα την επιλογή να την διακόψεις και να δημιουργήσεις μια άλλη. Όλα είναι δικές σου επιλογές. Μια δουλειά που δεν σου αρέσει και δεν σε ικανοποιεί και πάλι ήρθε σαν αποτέλεσμα  των δικών σου επιλογών και άρα δεν μπορείς να κατηγορείς κανέναν άλλον.

Βλέπεις το μοτίβο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις;

Κάθε άνθρωπος στον κόσμο έχει κάνει κακές επιλογές. Δες την ζωή σου, όπως είναι σήμερα. Αυτό που είσαι αυτή τη στιγμή, είτε σε ικανοποιεί, είτε όχι, είναι αποτέλεσμα των επιλογών σου.

Οι επιλογές είναι πάντα δικές σου. Εσύ πήρες την τελική απόφαση και εσύ είσαι ο υπεύθυνος ή, αν θέλεις, ο υπαίτιος. Δική σου ζωή, δικές σου επιλογές.

Αυτή η νοοτροπία ότι φταίνε πάντα οι άλλοι, έχει οδηγήσει σε πολέμους, σε πράξεις εκφοβισμού και επιθετικότητας, σε ενόχληση και έλλειψη ευτυχίας.

Τελικά ποιος φταίει για τη ζωή μου;

Προτιμούμε να φταίει ο άλλος για ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας, γιατί αυτό είναι πιο εύκολο. Μας φταίει ο άλλος, επειδή, αυτόν βλέπουμε παρά τον ίδιο μας τον εαυτό σε σχέση με τον άλλο.

Αυτό το σε “σχέση” είναι το κλειδί. Πως αντιδρώ εγώ σ’ ότι κάνει ο άλλος; Πως συμμετέχω σ’ αυτήν την ανταλλαγή; Αν συμβαίνει κάτι στη ζωή μου, κατ’ επανάληψη, τότε κάπως το προκαλώ κι εγώ. Ακόμα και με την ανοχή μου, με την παθητικότητά μου ή με την υποχωρητικότητα μου. Δεν αρκεί να μου τύχει το λόττο π.χ. στη σχέση, στα οικονομικά, στην οικογένεια. Χρειάζεται να μπορώ να διατηρήσω και να εξελίξω αυτό το σενάριο.

Καμιά φορά χρειάζεται να προκαλέσω τη διαφορετική τύχη, ή ν’ αναγνωρίσω και ν’ ανταποκριθώ στη διαφορετική δυνατότητα. Παραδέχομαι πως υπάρχουν και δύσκολες συνθήκες στη ζωή που μας επηρεάζουν ή μας περιορίζουν. Δεν μας υποχρεώνουν όμως να τις διατηρούμε για πάντα. Εμείς το επιλέγουμε αυτό, χωρίς πολλές φορές να συνειδητοποιούμε ούτε ότι το κάνουμε, ούτε πως το κάνουμε.

Πώς θα σταματήσεις όμως να κατηγορείς τους άλλους και πώς θα αναλάβεις την ευθύνη;

#1. Μπορείς να Μάθεις από τις Λάθος Επιλογές

Αυτό είναι ίσως το κυριότερο βήμα που πρέπει να κάνεις προκειμένου να μην κατηγορείς τους άλλους για τις επιλογές σου.

Ακόμη και αν αισθάνεσαι άβολα με αυτή την νοοτροπία, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι κάθε λάθος, σε φέρνει σε μια κατάσταση από την οποία μπορείς να μάθεις πολλά και να γίνεις καλύτερος.

#2. Παραδέξου ότι Συνέβαλες στην Δημιουργία του Προβλήματος

Αυτό είναι τόσο δύσκολο, όσο ακούγεται. Εξέτασε όμως το γεγονός ότι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι αποτέλεσμα όχι μόνο μιας γενικότερης κατάστασης, αλλά κυρίως δικών σου αποφάσεων και επιλογών.

Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν, και άλλοι μπορεί να έπαιξαν κάποιον ρόλο, όμως ένα σημαντικό κομμάτι ανήκει σε εσένα και πρέπει να το παραδεχτείς.

#3. Ανάλυσε το Πρόβλημα σου

Σίγουρα έχεις βρεθεί να αναλύεις ένα πρόβλημα που είχες. Απλά πρέπει να μάθεις να το κάνεις με διαφορετικό τρόπο.

Είναι καλό να μπορείς να δεις μια κατάσταση από μια διαφορετική γωνία, με περισσότερη ίσως αντικειμενικότητα. Δες την  κατάσταση , το τι συνέβη, μέσα από τα μάτια κάποιου τρίτου και προσπάθησε να καταλάβεις ποιον ρόλο διαδραμάτισες εσύ ο ίδιος.

Αυτό απαιτεί να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου όσον αφορά στις επιλογές και στις πράξεις σου, ώστε να καταφέρεις να βρεις το μάθημα που θα πρέπει να αποκομίσεις από την εκάστοτε κατάσταση.

#4. Προσπάθησε να Ξεκολλήσεις από το Πρόβλημα

Η προσπάθεια ελέγχου μιας κατάστασης σε κάνει να κολλάς και να παθιάζεσαι με αυτήν. Έτσι δεν μπορείς, ούτε λύση να βρεις, ούτε να ξεφύγεις από το πρόβλημα.

Δεν χρειάζεται πάντα κάποιος να φταίει. Δες μια προβληματική κατάσταση σαν αυτό που πραγματικά είναι, σαν μια ευκαιρία βελτίωσης και μην κολλάς σε αυτό. Μόνο αν ξεκολλήσεις από το πρόβλημα και από τις υποθέσεις, θα μπορέσεις να γίνεις καλύτερος  και να αποφύγεις παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Δες τις κακές επιλογές σου, όπως την απόρριψη, δηλαδή σαν σύμμαχο.

Πάρε λοιπόν τον έλεγχο της ζωής σου, κατηγορώντας τους άλλους λιγότερο. Μην ξεχνάς ότι η υπευθυνότητα και η παραδοχή των λαθών είναι ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό που δείχνει ωριμότητα.

Από την άλλη, αν υποθέσουν ότι όντως, για όλα φταίνε οι άλλοι, τότε εσύ ποιον ακριβώς ρόλο παίζεις στην ζωή σου;

Όταν λοιπόν κάτι δεν δουλεύει, ψάξε να βρεις την αιτία και όχι μια οποιαδήποτε αιτία. Το να ρίξεις το φταίξιμο σε άλλους είναι η εύκολη “λύση” που στην πραγματικότητα μόνο λύση δεν είναι.

Και βέβαια, το να κάνεις λάθη και κακές επιλογές, δεν είναι ντροπή, αλλά μέρος, και μάλιστα αναπόσπαστο, της ζωής.

Επομένως, άφησε κατά μέρους τις κατηγορίες και το φταίξιμο και επικεντρώσου στους στόχους σου και σε όσα μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις τα λάθη.

Σενάρια ζωής: από μαριονέτες, σκηνοθέτες!

Νομίζω πως όλοι μας, είμαστε παίχτες στο παιχνίδι της ζωής, χωρίς να το βλέπουμε ξεκάθαρα.

Φτιάχνουμε σενάρια ζωής, σενάρια για τη δική μας ζωή – μέσα από τις προσδοκίες μας, τα όνειρα, τους φόβους, τις επιλογές και τις πεποιθήσεις μας.

Είμαστε οι πρωταγωνιστές αλλά και οι αόρατοι σκηνοθέτες της ζωής μας.

Μόνον που δεν συνειδητοποιούμε πως ταυτόχρονα σκηνοθετούμε τη ζωή μέσα στην οποία πρωταγωνιστούμε.

Γνωρίζοντας τον εαυτό μας καλύτερα, αντί να προβάλλουμε σαν σε οθόνη του σινεμά, ολόκληρο το φταίξιμο για ότι μας συμβαίνει είτε στον άλλο, είτε στον ατελή εαυτό μας, μπορούμε ν’ αναγνωρίσουμε μέσα από τα επαναλαμβανόμενα σενάρια που σκηνοθετούμε στον εαυτό μας το πώς γράφουμε τα προσωπικά μας σενάρια, κι εκεί να παρέμβουμε!

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Δημιουργῆστε τὸν ἱστότοπό σας μὲ τὸ WordPress.com
Ξεκινῆστε
%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: