το πασχα μασ θυμίζει την προσωπικη μασ σταυρωση και ανασταση

Όταν συζητάμε για το ελληνικό Πάσχα, στο νου μας έρχονται τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, όπως είναι η ευκαιρία για απόδραση στο χωριό, τα οικογενειακά τραπέζια, το πασχαλινό αρνί, το τσούγκρισμα των αβγών, τα αναστάσιμα πυροτεχνήματα, οι χαρμόσυνες καμπάνες. Πέρα όμως από τις παραδόσεις και τα έθιμα, το Πάσχα έχει και ένα προσωπικό νόημα για τον καθένα, γιατί αγγίζει τα βαθύτατα υπαρξιακά θέματα του πόνου, της δυστυχίας και του θανάτου.

Η Εβδομάδα των Παθών που καταλήγει στην Ανάσταση έχει ένα βαθύτερο ψυχολογικό νόημα: το πέρασμα από τα πάθη στη λύτρωση και τον εορτασμό της ανανέωσης και της ανάτασης. Ο πόνος, τα πάθη, οι προδοσίες, οι πειρασμοί, οι πλάνες, οι απογοητεύσεις, οι δυσκολίες, και τελικά, ο θάνατος είναι το ψυχολογικό τοπίο μέσα στο οποίο ζει ο άνθρωπος και το οποίο ζει μέσα μας.

Μαθαίνοντας να διαχειριζόμαστε όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να ξαναδημιουργήσουμε το ατομικό μας ψυχολογικό τοπίο, να ανανεωθούμε και να δώσουμε νέο νόημα στη ζωή μας. Η γιορτή του Πάσχα συμπίπτει με την Άνοιξη, όταν η φύση είναι ανθισμένη και καταπράσινη, καθώς ξυπνά από τη χειμερία νάρκη της και περνά στην περίοδο της γονιμότητας και της ευφορίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν μια μέρα και ανακαλύπτουν ότι η ζωή τους χρειάζεται μια αλλαγή, ένα θαρραλέο βήμα. Η διαπίστωση από μόνη της δε θα φέρει τη λύση. Φυσικά, η διαπίστωση για να είναι ουσιαστική, απαιτεί την ανάληψη της ευθύνης και τη σύγκρουση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν είναι εύκολο ο άνθρωπος να κοιτάξει στον καθρέφτη την ψυχή του και τα βάθη της και να τα μάθει με ένα μαγικό κουμπί όλα. Για να συμβεί αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε σε μας μόνο και όχι στο περιβάλλον και τους άλλους που όντως η επιρροή τους μπορεί να είναι μεγάλη. Οι πεποιθήσεις του τύπου “Εγώ κάνω κάτι λάθος αλλά…φταίει η εργασία μου, ο καιρός, οι γονείς μου, η χώρα” αποτελεί τη μεγαλύτερη παγίδα στο να μην αλλάξουμε θέση εμείς.

Η προσωπική μας σταύρωση

Οι αλλαγές δεν είναι πάντα ευχάριστες. Ειδικά όταν πρόκειται να συγκρουστούμε με τον εαυτό μας και με όσα μάθαμε να κάνουμε για χρόνια αλλά και να εκτεθούμε σε νέα πράγματα που υπερβαίνουν τη βολή μας. Είναι όμως αναγκαίες. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι τα αποτελέσματα σε πολλές καταστάσεις έρχονται, όταν κάνουμε και πράγματα που δε μας αρέσουν. Κατέκτησε ποτέ κανείς την ευτυχία χωρίς κόπο; Η ζωή με τις προκλήσεις και τα προβλήματα που φέρνει, θα μας αλλάξει μια μέρα, άλλους νωρίτερα και άλλους αργότερα. Είναι καλύτερα εμείς να κάνουμε τη δική μας προσπάθεια, έτσι ώστε να κερδίσουμε χρόνο και να κάνουμε όμορφα πράγματα. Έτσι θα φέρουμε αποτελέσματα και σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις μελλοντικές καταστάσεις.

Οδηγεί στην προσωπική μας ανάσταση

Μετά από κάθε Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση. Θέλει χρόνο, υπομονή, επιμονή και πίστη. Άλλωστε, πολλά πράγματα που κάνουμε δεν τα πετυχαίνουμε με την πρώτη. Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια; Αν το κάνουμε σημαίνει ότι δε θέλουμε ουσιαστικά την αλλαγή και γυρνάμε στο «ναι, αλλά…» . Όταν κάτι είναι για καλό και γενικά για καλό σκοπό δεν το εγκαταλείπουμε και ειδικά αν πρόκειται για την βελτίωση μας και την «Ανάσταση» μας. Θα πέσουμε ξανά και ξανά αλλά θα σηκωθούμε ξανά και ξανά. Όλοι κάνουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές στις ζωή τους. Οπότε, αν μπορούν σε ένα τομέα μπορούν και σε άλλον. Τα υπόλοιπα είναι λόγια για να έχουμε ήσυχη της συνείδηση μας.

Γιατί η αλλαγή είναι τόσο δύσκολη;

Αν κοιτάξουμε τη φύση, θα δούμε πως το στρείδι παράγει μια ουσία για να καταπολεμήσει την πληγή που του προκαλούν οι κόκκοι άμμου που εισέρχονται σε αυτό και το αποτέλεσμα αυτής της ουσίας ονομάζεται μαργαριτάρι! Τα δύσκολα και όσα μας κρατούν πίσω μπορεί να είναι η αιτία να αναδείξουμε το μαργαριτάρι μας και τον καλύτερο εαυτό μας και αυτό φυσικά είναι επιλογή μας.

Η κάθε αλλαγή έχει ορισμένα στάδια και απαιτεί ευθύνη, αγάπη προς τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπο. Αν σας πουν ειδικοί και μη ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει, σίγουρα το λένε άνθρωποι που δε θέλουν οι ίδιοι να αλλάξουν ή δε δοκίμασαν ποτέ.

Ναι το Πασχα ειναι η προσωπική μας σταύρωση και ανάσταση

Ναι το Πασχα, ψυχολογικά συμβολίζει και μια ευρύτερη ψυχική διαδικασία της εξάλειψης και της αναγέννησης. Μπορούμε να αφήσουμε όλα όσα είμαστε και δεν μας αρέσουν και να αναγεννηθούμε ψυχολογικά με διαφορετικό τρόπο. Να σταματήσουμε να εγκλωβίζόμαστε και να φυλακιζόμαστε μέσα στις συνήθειές μας, στους φόβους μας, στην αρνητικότητα και την επιφυλακτικότητά μας. Πάντα, αλλά πάντα έχουμε τη δυνατότητα να αποδράσουμε με το να πάψουμε να φοβόμαστε τους εσωτερικούς κι εξωτερικούς «εχθρούς» μας, με το να πάψουμε να φοβόμαστε το γεγονός ότι έχουμε να κουβαλήσουμε τον προσωπικό μας σταυρό και να αντέξουμε..

Όταν εγκαταλείψουμε την αυτολύπηση και το αυτομαστίγωμα και είμαστε διατεθειμένοι να ξεπεράσουμε τα προσωπικά μας όρια, τις δυσκολίες και την έλλειψη νοήματος στη ζωή μας, τότε θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να εξελιχθούμε πέρα από κάθε προσδοκία. Εκείνο που χρειάζόμαστε για να προχωρήσουμε, είναι πάθος σε αυτό που κάνουμε, πίστη κι ελπίδα σε κάτι, κι όνειρα.

Το μήνυμα της Ανάστασης έρχεται να μας θυμίσει ότι, οι μόνοι οι οποίοι μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, αρκεί να το επιθυμούμε φυσικά, καθώς όλα αυτά δεν επιτυγχάνονται αυτόματα. Είναι, αντίθετα, διαδικασίες που απαιτούν χρόνο, κόπο, ειλικρινείς προθέσεις και, πάνω απ’ όλα, το θάρρος της ανάληψης ευθυνών.

Τελικά, όλες οι γιορτές μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να καταλάβουμε τον εαυτό μας, αλλά και το συνάνθρωπο. Να οραματιστούμε ένα αύριο καλύτερο, πιο ουσιαστικό. Να «ανοίξουμε την καρδιά» στην ομορφιά και να πιστέψουμε βαθιά σε αυτό που θα έρθει. Να αγαπήσουμε, να πιστέψουμε, να ονειρευτούμε…

Αυτή την μεγάλη αλήθεια, ας κρατήσουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη στην καθημερινή ζωή μας. Όσες δυσκολίες και αντιξοότητες κι αν υπάρξουν, ακόμα και στις πιο άσχημες στιγμές, υπάρχει πάντοτε στο τέρμα το Φως της Ελπίδας και της Αισιοδοξίας. Για τον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά, και για ολόκληρη την Πατρίδα μας.

Καλό Πάσχα και καλή προσωπική ανάσταση σε όλους!!

Το Άγιο φώς να φωτίσει τις ψυχές όλων μας!

Υ. Γ. Ίσως μεγάλωσες. Ίσως κουράστηκες από τη ζωή. Ίσως έχεις τόσο πολύ απογοητευτεί, που δε θέλεις τίποτα να ακούσεις. Ίσως να πόνεσες. Ίσως να έχασες ανθρώπους που αγαπάς.

Ίσως, σε θαύματα πια να μην πιστεύεις…

Απόψε το βράδυ όμως, η νύχτα είναι μαγική. Απόψε το βράδυ, ένας Θεός γεννιέται…

Και αν ένας Θεός μπορεί και γίνεται Άνθρωπος, τότε πάντα μπορούνε να συμβούνε.

Απόψε το βράδυ οι ουρανοί ανοίγουν.

Μη κοιμηθείς. Ξαγρύπνησε όσο μπορείς.

Και αν θες, τα λέμε το πρωί.

Σε λίγες ώρες..

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Δημιουργῆστε τὸν ἱστότοπό σας μὲ τὸ WordPress.com
Ξεκινῆστε
%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: