Δύσκολοι άνθρωποι και εγωιστές -4 τρόποι να τους διαχειριστείτε και να μην σας επηρεάσουν αρνητικά

Βρίσκονται παντού γύρω μας και αρκετοί ζουν μέσα από τις ζωές μας. Τίποτα δεν είναι αρκετό για αυτούς και πάντα θα βρουν κάτι για να σου διαλύσουν την ψυχολογία. Οι δύσκολοι άνθρωποι είναι δίπλα μας και μάς κάνουν τη ζωή… δύσκολη με την συμπεριφορά τους.

Υπάρχει ένα (αλάνθαστο!) σημάδι που υποδεικνύει με απόλυτα εύστοχο τρόπο αν ένας άνθρωπος πρέπει να υπάρχει στη ζωή σου ή όχι: το πώς πραγματικά σε κάνει να νιώθεις κάθε φορά που τον συναναστρέφεσαι. Νιώθεις καλά; Ή νιώθεις να χάνεις τον εαυτό σου και η αυτοπεποίθησή σου εκμηδενίζεται; Μπορείς να πεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου χωρίς φόβο; Ή είσαι διαρκώς σε άμυνα; Μήπως κάνεις αυτό που σου υποδεικνύει, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις; Μήπως για κάποιο λόγο σε κάνει να νιώθεις αφόρητη πίεση, ενοχές ή λύπηση; Οι δύσκολοι άνθρωποι είναι δυστυχώς πολλοί και πρέπει να βρούμε τρόπους να τους διαχειριστούμε.

Πρέπει να μάθεις να βάζεις όρια και να λες «όχι» σε οτιδήποτε σε κάνει να μην νιώθεις καλά και σε βγάζει εκτός της πορείας σου. Οι δύσκολοι άνθρωποι κοιτούν μόνο τον εαυτό τους, για αυτό και κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ο εγωισμός. Ολα περιστρέφονται γύρω από εκείνους και δεν υπολογίζουν τα δικά σου συναισθήματα. Είναι δύσκολοι, άκαμπτοι και ισχυρογνώμονες. Δεν μπορούν να κάνουν συζήτηση, δεν είναι ικανοί για διάλογο. Η δική τους γνώμη, άποψη, στάση είναι η καλύτερη όλων και φυσικά, δεν δέχονται την παραμικρή αντίρρηση.

Οι δύσκολοι άνθρωποι σε οδηγούν στην τρέλα γιατί η συμπεριφορά τους είναι τόσο ενοχλητική. Μην κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να βασίζεται στη λογική. Κάποιοι είναι ευτυχείς στην άγνοιά της αρνητικής επιρροής που μπορεί να έχουν σε ανθρώπους γύρω τους και άλλοι φαίνεται να παίρνουν ικανοποίηση με το να δημιουργούν χάος και να φτάνουν τους άλλους στα όρια τους. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές αφήνουμε τέτοιους ανθρώπους να μας επηρεάζουν και να καταστρέφουν τη μέρα μας γιατί είναι δύσκολο να τους διαχειριστούμε, αλλά το ζητούμενο είναι να τους αντιμετωπίσουμε. Για το καλό της ψυχικής μας υγείας.

Μπορείς να αντιστρέψεις την κατάσταση. Όλα είναι στον απόλυτο έλεγχο σου -ναι, ακόμα κι όταν έχεις να κάνεις με χειριστικά άτομα, στην οικογένεια, στον χώρο εργασίας, στον κοινωνικό σου περίγυρο. Παρακάτω θα βρεις 4 τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσεις δύσκολους ή παράλογους ανθρώπους στην καθημερινότητά σου:

Mην περιμένεις να αλλάξουν

Οι άνθρωποι αλλάζουν όταν αλλάζουμε εμείς. Οσο περίεργο κι αν ακούγεται αν θέλουμε να κάνουμε κάποιον άλλον να αλλάξει, το κλειδί είναι να αλλάξουμε εμείς. Μια «μαγική» λύση που θα βοηθήσει να αλλάξουμε εμείς πρώτοι είναι να μην περιμένουμε από τους άλλους την αλλαγή. Αλλάζοντας εμείς τρόπο σκέψης, αλλά και συμπεριφορά, «αναγκάζουμε» τους άλλους γύρω μας να αλλάξουν κι εκείνοι.

Διατήρησε την ψυχραιμία σου

Είναι βασικό όταν έχεις να αντιμετωπίσεις έναν δύσκολο άνθρωπο να διατηρείς την ψυχραιμία σου. Όσο λιγότερο αντιδράς, τόσο καλύτερα μπορείς να τον χειριστείς. Όταν θυμώνεις μαζί του, πάρε μια βαθιά ανάσα και μην μιλήσεις. Αν αγνοήσεις έναν δύσκολο άνθρωπο, ταρακουνάς τον κόσμο του. Αν συνηθίζεις να ανοίγεις συζήτηση με δύσκολους ανθρώπους, θα έχεις διαπιστώσει ότι τις περισσότερες φορές, καταλήγεις να έχεις χάσει τον εαυτό σου. Να μπερδεύεσαι. Να ξεχνάς αυτό που είχες αρχικά στο μυαλό σου. Να χάνεις την καλή σου διάθεση. Οταν σταματήσεις να δίνεις την αμέριστη σου προσοχή σε έναν χειριστικό άνθρωπο, αυτομάτως εξοστρακίζεις την επιρροή που ασκεί.

Mην το παίρνεις προσωπικά

Όταν αποφεύγουμε να παίρνουμε προσωπικά τις συμπεριφορές των άλλων, μπορούμε να κρίνουμε τις αντιδράσεις τους πιο αντικειμενικά. Οταν παίρνεις τα πράγματα προσωπικά, νιώθεις προσβεβλημένος και απογοητευμένος.Ο τρόπος που αντιδρούν δεν έχει να κάνει με εσένα, αλλά με τους ίδιους. Αντιμετώπισε την κατάσταση ως πρόβλημά του και όχι ως πρόβλημά σου. Η κακή συμπεριφορά είναι προβολή του εαυτού του και όχι δική σου. Κανείς δεν μπορεί να ασκεί επιρροή πάνω σου χωρίς την συγκατάθεσή σου.

Αντέδρασε με καλοσύνη και χιούμορ

Μην θυμώσεις, απλά χαμογέλασε και προχώρα παρακάτω. Όχι μόνο δείχνει στο άλλο άτομο ότι δεν άφησες τα λόγια του να σε επηρεάσουν, αλλά αντανακλά ωριμότητα από την πλευρά σου. Οταν κάποιος είναι δύσκολος και έχει κακή συμπεριφορά, το μόνο που δεν περιμένει είναι από σένα να κάνεις χιούμορ. Αυτό θα τον μπερδέψει και δεν θα ξέρει πώς να αντιδράσει. Ο αιφνιδιασμός είναι η καλύτερη άμυνα. 

Και να θυμάσαι: «Οι άνθρωποι είτε σε εμπνέουν, είτε σε εξαντλούν – κάνε προσεκτική επιλογή», Hans F. Hansen».

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Δημιουργῆστε τὸν ἱστότοπό σας μὲ τὸ WordPress.com
Ξεκινῆστε
%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: